понеделник, 30 април 2012 г.

Юварлък кюфте

Месо 750 г
сол 15 г
чер пипер 0.5 г
яйца 3 бр.
ориз 60 г
брашно 15 г
прясно масло 125 г
целина 50 г
лимон 100 г
червен пипер 5 г

Месото (агнешко или младо телешко) се накълцва на дребно, посолява се, поръсва се е пресетия чер пипер, прибавят се белтъците, без да се разбиват, и измитият ориз. Сместа се умесва. От нея се оформят малки продълговати кюфтенца, които се оставят да постоят малко.

Отделно в разлата тенджера се поставят студена вода, част от прясното масло и главичките целина, нарязани на две, за аромат. Когато водата кипне, малките кюфтенца се овалват леко в брашно и се пущат от ниско в нея. Оставят се да врят на тих огън. Щом оризът уври и течността остане малко, тенджерата се дръпва настрани.

В отделна чиния се поставят жълтъците, сипва им се малко студена вода и лимоновият сок и се разби­ват с дървена лъжица. Върху така разбитите жъл­тъци се налива по малко от врящата течност от тен­джерата при непрекъснато бъркане с дървената лъ­жица. След това всичко отново се връща в тендже­рата, без да се разбърква. Като кипне, цялото съ­държание на тенджерата се излива в затоплена продълговата чиния. Отгоре внимателно се полива станалото масло, в което е запържен леко черве­ният пипер.