Агнешко (овнешко) месо 800 г или телешко 850 г
белтък 1 бр.
ориз 60 г
прясно масло 125 г
лук 125 г.
чер пипер 0.5 г
доматено пюре 15 г (червени домати 150 г)
червен пипер 5 г
сол 15 г
Месото се обезкостява, очиства се от сухожилията, смила се два пъти на машина с решетка 5 мм в диаметър (предпочита се при възможност да се накълца със сатър) и се посолява. Прибавят се белтъкът и полусвареният ориз, част от прясното масло и червеният пипер. Всичко се умесва добре. Оформяват се малки кюфтенца (по 4 в порция), които се оставят да отлежат около половин час. През това време се запържва дребно нарязаният лук до златист цвят, поставят се доматеното пюре или пресни червени домати и червеният пипер. Разрежда се с топла вода, посолява се и щом кипне, прибавят се оваляните в брашно кюфтенца. Като кипне отново, ястието се премества да ври на слаб огън до пълното му сваряване. Оттегля се на края на печката, за да изплува отгоре мазнината. Докато се приготвя, това ястие не се бърка с лъжица. При нужда от време на време тенджерата се поразклаща.