Овнешко месо 850 г
(Когато месото не с тлъсто, запръжката се прави със 125 г мас)
прясно зеле 2 кг
домати 150 г (доматено пюре 20 г)
лук 100 г
сол 15 г
люта пиперка 25 г
червен пипер 5 г
Овнешкото месо (най-добре тлъсто от чукан овен или ялова овца) се нарязва на парчета, изчиства се от дребните костици и се измива. След това се запържва в тенджера с дребно нарязания лук, посолява се, наръсва се с червения пипер и се прибавя една малка лютива пиперка. Залива се с малко топла води. Като поомекне месото, върху него се поставя нарязаното на едри парчета зеле. Ястието се вари на тих огън до пълното омекване на месото и зелето. Първоначално не се налива вода, но после, когато зелето се попари добре, налива се по малко топла вода. Прибавя се сокът от прецедените домати (доматеното пюре). Готовата яхния трябва да остане само на мазнина.