неделя, 29 април 2012 г.

Яхния от овнешко и прясно зеле

Овнешко месо 850 г
(Когато месото не с тлъсто, запръжката се прави със 125 г мас)
прясно зеле 2 кг
домати 150 г (доматено пюре 20 г)
лук 100 г
сол 15 г
люта пи­перка 25 г
червен пипер 5 г

Овнешкото месо (най-добре тлъсто от чукан овен или ялова овца) се нарязва на парчета, изчиства се от дребните костици и се измива. След това се запър­жва в тенджера с дребно нарязания лук, посолява се, наръсва се с червения пипер и се прибавя една малка лютива пиперка. Залива се с малко топла во­ди. Като поомекне месото, върху него се поставя нарязаното на едри парчета зеле. Ястието се вари на тих огън до пълното омекване на месото и зеле­то. Първоначално не се налива вода, но после, ко­гато зелето се попари добре, налива се по малко топ­ла вода. Прибавя се сокът от прецедените домати (доматеното пюре). Готовата яхния трябва да оста­не само на мазнина.