неделя, 29 април 2012 г.

Попска яхния

Говеждо месо 850 г
прясна топена мас 150 г
лукчета (арпаджик) 1 кг
чесън 50 г
бяло вино 50 г
червен пипер 5 г
чер пипер 0.5 г
кимион 1 г
да­финов лист 0.1 г
бахар 0.1 г
доматено пюре 15 г
сол 15 г
брашно 15 г

Говеждото месо се обезкостява и се нарязва на малки късчета. Арпаджикът се обелва и се запържва заедно с чесновите скилидки в прясна мас, като от време на време се разбърква с дървена лъжица. За да запазят формата си, лукчетата не се солят. Опържените лукчета се изваждат с решетъчна лъжица. В същата мазнина се поставят парчетата месо, поръ­сени със солта, черния и червения пипер и се запър­жват от всички страни. Прибавят се изпържените лукчета, доматеното пюре и бялото вино, бахарът, дафиновият лист и счуканият и пресят кимион. Ястие­то се захлупва и се оставя да ври на тих огън. Посте­пенно лукчетата поемат парата от яхнията, а месото се задушава и става меко. Добавя се по малко во­да, докато месото се свари напълно, а лукчетата се налеят хубаво със сок. Преди да се овали от огъня, поставя се препеченото брашно, разбъркано в малко хладка вода, и ястието се кипва. Попската яхния се поднася топла.