неделя, 29 април 2012 г.

Яхния от овнешко и сливи

Овнешко (телешко) месо 850 г
топено масло 100 г
сушени сливи 400 г
лук 100 г
брашно 20 г
захар 35 г
сол 15 г
канела ½ пакетче.

Овнешкото или телешкото месо се измива и нарязва на парчета. Запържва се в претопеното масло заедно с дребно настъргания на ренде лук. Сушените сини сливи се накисват за 8—10 часа в студена вода. След това се изваждат и се поставят върху запърженото месо. Ястието се оставя, захлупено на тих огън да къкри, докато месото омекне, а сливите погълнат сок, без да се разкашкат. Междувременно се прибавят захарта, предварително карамелизирана до златист цвят, и канелата или карамфил. Накрая се слага препеченото брашно.