Фасул 250 г
кромид лук 100 г
сол 15 г
червен пипер 5 г
магданоз 35 г
оцет 20 г или сок от кисело зеле 25 г.
Фасулът се изчиства, измива се и се накисва във вода. След 8—10 часа водата се изхвърля и се налива нова, с която се оставя да поври 10—15 минути. Пожълтялата вода се изхвърля и се налива прясна, колкото да се покрие добре фасулът. Едновременно с това се прибавят главите лук, обелени само от люспите и цепнати с нож на кръст, за да се сварят заедно с фасула. Омекналите глави лук се изваждат върху капака, смачкват се с дървена лъжица, за да се превърнат в гъста кашица, която се връща в тенджерата. Чорбата се посолява, поръсва се със сладък червен пипер и се оставя да кипне. Като се свали от огъня, се прибавят ситно нарязаният магданоз или джоджен. Мазнина не се слага. Подкиселява се на вкус с оцета или сок от кисело зеле.