неделя, 29 април 2012 г.

Яхния от гълъб и джанки

Гълъби 750 г
джанки 750 г
масло 100 г
сланина 50 г
брашно 15 г
гъби 100 г
червени домати 100 г
червен пипер 5 г
сол 15 г
лук 100 г
копър 15 г

Почистените и измити гълъби се нарязват ма чети ри парчета и се запържват леко .в маслото. В съшия съд се слагат сланината, нарязана на малки парчен­ца, и нарязаният на дребно лук. Пърженето продъл­жава, докато лукът добие златист цвят. Прибавят се доматите, нарязани на дребни парчета. Когато во­дата им се изпари, поставя се брашното и леко се запържва. След това се прибавят гъбите, нарязани на филийки. Като поомекнат, поръсва се червеният пипер и се налива малко вода. Ястието се посолява и ври до омекване на месото и сгъстяване на соса. Пет минути преди да се отстрани от огъня, се поста­вят измитите и изчистени от костилките джанки. Го­товата яхния се поръсва с дребно нарязания копър, отстранява се от огъня и се поднася гореща.