четвъртък, 26 април 2012 г.

Чорба от охлюви без черупки

Охлюви 600 г
растително масло 100 г
праз лук 300 г
целина 200 г
пащърнак 100 г
бяло вино 50 г
лимонов сок 50 г
сол 15 г

Избират се затворени охлюви. Измиват се, поста­вят се във вряла вода и се оставят да заврят. Набождат се с виличка и се изваждат от черупката. Изчи­стват се от анусното черво и се поставят в студена вода, в която се прибавят солта, растителното масло, и дребно нарязаните зеленчуци: праз лук, целина и пащърнак. Поставят се на огън и към средата на ва­ренето се налива бялото вино, а накрая и лимоно­вият сок.

Когато охлювите са отворени, накис­ват се във вода 24 часа. След това се.измиват и се по­ставят във вряща вода, за да се попарят. При кипването на водата появилата се на повърхността пяна се отстра­нява. След това охлювите се изваждат от черупките и се готвят по описания по-горе начин.