понеделник, 30 април 2012 г.

Кюфтета с лук (писюр)

Телешко месо от предната част 750 г
лук 750 г
прясна мас 100 г
доматено пюре 30 г
брашно 10 г
сол 15 г
чер пипер 0.5 г
червен пипер 5 г

Смляното месо се омесва със солта и черния пипер. От него се оформят топчести кюфтета, малко по-големи от орех. Дребно нарязан лук се запържва в мазнина до порозовяване. Прибавя му се около 1 супена лъжица вода, пържи се, докато остане повторно на мазнина, слага се червеният пипер и се сипва вода. Посолява се и се оставя малко да поври. Кюфтенцата се пускат, без да се овалват в брашно. Съдът се захлупва и се оставя да ври на тих огън, докато кюфтенцата станат сочни. Доматеното пюре се размива с вода, прибавя се брашното, разбърк­ва се и се изсипва в ястието. Ври още няколко мину­ти. Може да се пресипе в тавичка и леко да се за­пече.