понеделник, 30 април 2012 г.

Бурания

Кисело зеле 850 г
лук 100 г
растително масло 125 г
ориз 100 г
зелева чорба 250 г

Добре втасало кисело зеле с резлив вкус се нарязва на много дребни ивички — като за кадаиф (без да се използват кочанът и твърдите части около него). Отделно се запържва до порозовяване дребно наря­зан лук в растително масло (зехтин). Прибавя се нарязаното зеле и тенджерата се захлупва плътно с капака. От време на време зелето се разбърква, до­като омекне. В друга тенджера се сварява оризът. Върху него се насипва зелето и леко се разбърква. След това малко по малко се налива зелевата чорба. Буранията не бива да се вари много, тъй като при изстиването си тя се сгъстява. Поднася се сту­дена.