понеделник, 30 април 2012 г.

Селски гювеч

Телешко месо от джолана 1500 г или овнешко от опашката 1 кг
зелен фасул 250 г
грах 250 г
кар­тофи 200 г
червени домати 250 г
цветно зеле 250 г
малки пиперки (шипки) 100 г
картофи 400 г
прясно масло 100 г
магданоз 15 г
джанки 200 г
говежда лой или телешко було 250 г
лук 100 г
сол 20 г
червен пипер 5 г

Месото се нарязва на парчета, измива се добре и се поставя в тенджера с широко дъно. Налива се малко вода, посолява се и се поставя да ври около 1 час. Прибавят се очистените и нарязани зеленчу­ци: зеленият фасул, червените домати, накъсаното на клончета цветно зеле, картофите — цели и еднак­ви по големина, грахът, лукът, джодженът, магда­нозът, малките люти пиперки и джанките. Ястието се наръсва със солта и червения пипер. Поставя се маслото. Най-отгоре се покрива с телешкото було. Тенджерата се захлупва и се оставя да ври на тих огън или се задушава във фурната.