Телешко или говеждо месо 250 г
джолан 300 г
вода 1750 г
лук 125 г
домати 100 г
моркови 50 г
целина 50 г
пащърнак 35 г
чесън 35 г
корени от магданоз 35 г
листа от магданоз 25 г
хляб 150 г
извара 35 г
сол 15 г
Избира се „шарено месо", т. е. такова, по което има и тлъстина. Измива се добре, изчиства се от дребни костици и се залива със студена вода. Прибавя се джоланчето. Посолява се и се вари на слаб огън. Събраната по повърхността пяна, преди да кипне, се обира внимателно. Малко преди да омекне месото, се прибавят лукът на цели глави, целите моркови, ако са дребни, или ако са по-едри цепнати само на 2—4 парчета, корените от пащърнак и магданоз, стръковете от праз, целината (корени и зелени стъбла), скилидките чесън, листата от магданоз и най-накрая зрял червен домат. Вода не се долива. Свареното месо и зеленчуците трябва да омекнат, но. без да се разкашкат. Чорбата се поднася гореща с кубчета от препечен сух хляб и малко извара.