четвъртък, 26 април 2012 г.

Народна чорба

Телешко или говеждо месо 250 г
джолан 300 г
вода 1750 г
лук 125 г
домати 100 г
моркови 50 г
це­лина 50 г
пащърнак 35 г
чесън 35 г
корени от маг­даноз 35 г
листа от магданоз 25 г
хляб 150 г
из­вара 35 г
сол 15 г

Избира се „шарено месо", т. е. такова, по което има и тлъстина. Измива се добре, изчиства се от дребни костици и се залива със студена вода. При­бавя се джоланчето. Посолява се и се вари на слаб огън. Събраната по повърхността пяна, преди да кип­не, се обира внимателно. Малко преди да омекне месото, се прибавят лукът на цели глави, целите мор­кови, ако са дребни, или ако са по-едри цепнати са­мо на 2—4 парчета, корените от пащърнак и магда­ноз, стръковете от праз, целината (корени и зелени стъбла), скилидките чесън, листата от магданоз и най-накрая зрял червен домат. Вода не се долива. Свареното месо и зеленчуците трябва да омекнат, но. без да се разкашкат. Чорбата се поднася гореща с кубчета от препечен сух хляб и малко извара.