Краставици 500 г
кисело мляко 500 г
чесън 25 г
сол 15 г
копър 25 г
растително масло 25 г
орехови ядки 50 г
Използва се кисело мляко, което е престояло няколко часа след подквасването. Каймакът му се обира внимателно и се отстранява. Млякото се разбива добре с дървена лъжица. В отделна чиния се нарязват на дребно обелените краставици, посоляват се и се оставят да постоят. В дървена чиния (гаванка) се счуква чесънът. Киселото мляко с дребно нарязаните краставици и счуканият чесън се поставят в пръстена, порцеланова или емайлирана купа. Налива се студена вода и всичко се разбърква добре. Тараторът се поръсва в последния момент с дребно нарязания копър, растителното масло и счуканите орехи.