понеделник, 30 април 2012 г.

Гювеч с ориз

Месо 750 г
лук 100 г
домати 150 г
масло 300 г
ориз 225 г
чер пипер 0.5 г
сол 15 г

Нарязаното на парчета месо се нарежда в гювеча Посолява се и се поръсва е черния пипер. Прибавя се нарязаните на дребно лук и домати, предварително обелени, и маслото. Гювечът се слага във фурната. През време на печенето лукът и доматите почти се стопяват. Когато месото омекне и започне да се къса, прибавя се оризът (неумит, но пресят и очистен добре от примеси). Налива се гореща вода по обем три пъти повече от ориза и се разбърква Гювечът се пече, докато оризът набъбне. При изстиването си оризът поглъща част от сока на ястието ето защо гювечът трябва да се извади, докато в съда има още сок. Така приготвеният ориз има розов оттенък и приятен вкус.