четвъртък, 3 май 2012 г.

Пиринч халва

Ориз 125 г
захар 100 г
прясно масло 125 г
вода 500 г
захар за сиропа 150 г
пресен каймак 250 г

Счуканият в хаван ориз, захарта, претопеното и замръзнало прясно масло и водата се поставят в раз­лата тенджера на не много силен огън. Сместта се бърка непрекъснато до сгъстяване, докато маслото започне да се отделя наоколо. След това се насипва в добре намаслена тава на дебелина не повече от 2 см. Пече се във фурната до леко зачервяване и по­лучаване на карамелен дъх. След изваждането от фурната халвата се залива е хладък сироп, който се попива постепенно от нея. Като изстине, нарязва се на парчета и се поднася със съвсем пресен каймак.