четвъртък, 3 май 2012 г.

Бъркан качамак

Царевично брашно (смляно по-едро) 1500 г
прясно масло 150 г
вода 1500 г
сол 15 г
сирене 200 г

Подсолената вода се загрява на огъня. Преди да кипне, поставя се около 300 г от брашното и се раз­бърква с точилка. Докато кипне, бърка се пак от вре­ме на време. След това се прибавя постепенно на от­делни порции и останалото брашно и бъркането про­дължава така на слаб огън около 1 час. Когато полу­чената каша се сгъсти добре и се отлепи от дъното на тенджерата, отстранява се от огъня. Намазва се пръстена тава с масло и на дъното, й се разстила част от качамака. Наръсва се със сирене и масло и се по­крива с качамак. Върху него пак се насипва сирене и масло и така, докато се наложи целият качамак. Поднася се със зелев сок, е мътеница, само с петмез или надробен в прясно мляко.