вторник, 1 май 2012 г.

Шопски кебап

Телешко или говеждо месо 1 кг
прясно масло 100 г
червени домати 250 г или доматено пюре 25 г
лю­ти пиперки 75 г
лук 150 г
кисело мляко 250 г
яйца 3 бр.
магданоз 25 г
калофер 25 г
брашно 15 г
чер­вен пипер 5 г
чер пипер 0.2 г
оцет 3 г
сол 15 г

Лойта се обира от месото. Нарязва се много на дребно и се слага на дъното на пръстено гърне. Вър­ху нея се нарязват червените домати на кръгчета, после месото, нарязаният на дребно кромид лук, при­бавят се солта, червеният и черният пипер, маслото и останалите домати, лютите пиперки и калоферът. Всичко се разбърква и се залива с малко вода. Гър­нето се захлупва и кебапът се задушава около 3 часа на тих огън. Прибавя се смес от разбитите яйца и млякото, в която е поставено и брашното. Разрежда се с малко вода и оцет и се поставя отново да ври около 10 минути. Нарязаният на дребно магданоз се прибавя накрая.