сряда, 2 май 2012 г.

Гроздова каша

Гроздов петмез 250 г
нишесте 250 г
вода 2500 г
бадемови ядки 150 г или орехови ядки 50 г
канела 0.2 г
захар 250 г

Гроздовият петмез се прецежда през гъста марля. Нишестето се разбърква със студена вода и се влива в петмеза. Добавя се студена вода. Така приготвената смес се поставя в тенджера и се вари на тих огън при непрекъснато бъркане, като се внимава да не загори на дъното. Когато кашата се сгъсти, при­бавя се захарта. Насипва се в чиния, в която се сгъ­стява и превръща в пелте. Поръсва се с пресятата канела и счуканите бадемови или орехови ядки. В ка­шата се поставят обелени бадемови ядки.