четвъртък, 3 май 2012 г.

Млечна баница

Брашно 225 г
вода 100 г
сол 3 г
брашно за наръсване 25 г
мас 75 г
растително масло 25 г
оцет 10 г
яйца 2 бр.
захар 150 г
мляко 750 г
грис 40 г

От току-що пресятото брашно (за да не бъде сби­то), хладката вода, солта, оцета и растителното мас­ло се замесва тесто. То се оформя на топчета, които се разточват на питки. От 3~4 такива питки, които се поставят намазани една върху друга, се източва един лист. От 4—5 така получени листа се приготвя баницата. Между листовете се поставя повече мас­ло, за да се отлепят при печенето. Така приготвена­та баница се нарязва на парчета. Върху полуопечената баница се полива млякото, сварено със захарта и гриса и размесено с разбитите яйца. Поставя се от­ново във фурната да се допече. Сместа от млякото, захарта и гриса се сгъстява като крем, а баницата бухва и става извънредно сочна и вкусна.