Грис 500 г
прясно мляко 500 г
яйца 6 бр.
брашно 500 г
Използва се едър грис. Поставя се в малко дървено коритце (нощвичка). В отделна купа се налива прясното мляко, прибавят се яйцата и сместа се разбива добре с вилица. С чемширена китка се топи в сместа и се ръси върху гриса. С дланите на ръцете се правят леки кръгообразни движения върху гриса, като се взема по малко от сложеното настрани брашно и грисът постепенно започва да наедрява. От време на време китката се топи в сместа, ръси се грисът и пак леко се глади с дланите, като се поръсва с брашно. Това продължава, докато кускусът наедрее до необходимата големина. Пресява се с металическо решето. Дребният пада и трябва да се доизработи. Останалият в решетото кускус се изсушава на слънце