вторник, 1 май 2012 г.

Кеат от риба

Риба 750 г
лимон 50 г
масло 100 г
калофер 25 г
червен пипер 10 г
сол 15 г
магданоз 25 г
трохи от хляб 40 г
орехови листа 5 г
орехови ядки 75 г
кро­мид лук 150 г

Рибата се изчиства, изкормя и измива. Поръсва се със солта и черния пипер и се напълва със смес от хлебните трохи, дребно нарязания лук, счуканите орехи и калофера. Отгоре се намазва е малко масло, загъва се в пергаментова хартия, а след това и в орехови листа, които се замазват добре о кал или глина. Така приготвената риба се поставя върху предварително нагорещена плоча, която се затрупва с жарава и пепел. Задушаването на рибата продъл­жава от два до три часа. След това се изважда, вни­мателно се очуква изсъхналата пръст, отстраняват се ореховите листа, разгъва се хартията и рибата се поднася топла.