четвъртък, 3 май 2012 г.

Варен качамак

Царевично брашно 1500 г
вода 200 г
сол 15 г
масло 200 г или сланина 500 г

Водата и солта се поставят на огъня да кипнат. Изсипва се пресятото брашно, като с точилката се правят дупки — в средата и краищата, за да про­никне там водата. Качамакът се вари около 2 часа, след което се разбърква добре с дървена лопатка (точилка).

Сланината се нарязва на малки парченца и се изпържва на пръжки. Като изпуснат мазнината си и се зачервят, пръжките се изваждат, а мазнината се наръсва върху една част от сложения в пръстената чиния качамак, отгоре се поставя друг пласт, пак се наръсва с мазнина, отгоре трети пласт и т. н. Най-отгоре се нареждат пръжките. Качамакът се подна­ся топъл.