сряда, 2 май 2012 г.

Белмач от овче мляко

Прясно овче мляко 1 кг
бяло брашно 200 г
захар 150 г
сол 2 г
сирищна мая 20 г

Най-подходящо е овчето мляко от края на юли до началото на септември. Млякото се затопля в тен­джера, прибавя се сирищната мая и се оставя на слаб огън, докато се съсири и цвикът започне да се отде­ля. След това се налива в тензух, който се завързва и се закача, за ла се отцеди цвикът. Така престоява най-малко едно денонощие. Полученото сирене се по­ставя в дълбок тиган, слага се на силен огън и се бърка непрекъснато с дървена лъжица, докато добре се разтопи. Прибавя се брашното и се бърка непрекъснато до сгъстяване на кашата. Сипва се захарта, разбърква се и се сне­ма от огъня.