сряда, 2 май 2012 г.

Ашоре

Чукано жито 400 г
захар 200 г
орехови ядки 50 г
нишесте 15 г
сухо грозде 100 г
розова вода 10 г
канела 0.2 г
пудра захар 25 г

Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се поставя да ври на тих огън, докато омекне на­пълно. От свареното жито се оставя около една трета. Останалото се пасира през цедка до получаване на житна каша. В нея се поставят захарта, разбитото в студена вода нишесте, сухото грозде, орехите и це­лите зърна от запазеното сварено жито. Вари се 10 минути, като се бърка непрекъснато, за да не за­гори. След това се сваля от огъня, разбърква се, разлива се в чиниите и се ароматизира с розовата вода.