четвъртък, 3 май 2012 г.

Катми

Брашно 500 г
прясно мляко 600 г
прясно масло 100 г
захар 15 г
сол 5 г
вода 300 г
мая 7 г

Част от брашното (300 г) се разрежда в 200 г от прясното мляко-. Прибавят се размекнатата мая, сол­та и захарта. Всичко се разбърква добре и се оста­вя на топло да втаса. След като удвои обема си, при­бавят се останалото брашно и мляко (хладко), разбърква се добре и се оставя да престои още 25 мину­ти на топло. Така полученото рядко тесто се налива на порции в леко намазан с мазнина тиган и се запържва на тънки листове като палачинки. Като се зачервят от едната страна, те се обръщат от друга­та. Така запържените катми се нареждат в тава и се заливат с леко запържено масло, предварително раз­редено с малко вода и кипнато. След това се поста­вят във фурната да се запекат, нарязват се на пар­чета и се поднасят.

Изпържените катми могат да се поднесат и по друг начин — като се залеят с прясно мляко (500 г), ма­сло и захар (150 г).