сряда, 2 май 2012 г.

Пържена прясна риба

Речна риба (мряна, кефал и др.) 1 кг
растително масло 125 г
магданоз 50 г
лимон 100 г
брашно 50 г
сол 15 г

Рибите се изчистват от люспите, хрилете и вътреш­ностите. Измиват се много добре в няколко води. Опашките и перките не се изрязват. Посоляват се и се оставят да престоят около 10 минути, за да поемат добре солта (ако не поемат достатъчно сол, при пър­женето рибите се разкъсват). Преди да се поставят в сгорещеното растително масло, рибите се овалват в брашно. Наведнъж не бива да се пържи голямо количество, защото мазнината се охлажда, бавно се образува корица, вследствие на което рибите поглъ­щат много мазнина и придобиват тежък вкус и не­приятен вид. Рибите се пържат, докато добият зла­тист цвят и от двете опрани. Желателно е да се обръщат само един път. Пърженето трябва да става върху равномерен огън. Всяко новопоставено пар­че трябва веднага да почне да се пържи. В противен случай се изчаква мазнината да се сгорещи наново. При изваждането от мазнината рибата се изцежда добре. Хубаво изпържената риба е крехка и лека, ненапоена с мазнина. Върху нея се посипва дребно нарязаният магданоз и се поставя парченце лимон. По този начин се пържат всички речни риби: пъстърва, мряна, бяла дунавска риба, сом и др.