четвъртък, 3 май 2012 г.

Домашна юфка

Яйца 2 бр.
мляко 50 г
брашно 250 г

Приготвя се твърдо тесто от яйцата, млякото и брашното. Млякото трябва да е сварено, но студено, яйцата — съвършено пресни, а брашното — наскоро смляно. Сол не се поставя. Умесеното тесто се раз­точва с точилката на тънък лист и се оставя на слънцето да изсъхне. След това се начупва на неправил­ни парчета, които се поставят във фурната да се за­пекат до зачервяване и добият приятен аромат. Из­важдат се и се пазят на сухо място.

Юфките (275 г) се сваряват в кипяща подсолена вода. Прецеждат се, поливат се е 50 г стопено и сгорещено чисто масло. Наръсват се със сирене (150 г) и се поднасят топли.