вторник, 1 май 2012 г.

Говеждо филе по селски

Говеждо вътрешно филе 1 кг
лой 200 г
домати 250 г
картофи 1 кг
лук 200 г
прясно масло 100 г
тарус (естрагон) 20 г
калофер 10 г
сол 15 г
червен пипер 5 г
оцет 10 г
брашно за замазване на капа­ка 50 г

Обезкостеното и добре почистено от ципите филе се нарязва на парчета, които се разплескват на кръг­чета дебели около 1 см. Наръсват се със солта, чер­вения пипер и оцета и се поставят в чиния да постоят около 20 минути.

Нарязаните на дребно парчета лой се нареждат в пръстена тенджера. Върху тях се поставят наря­заните на филийки домати и половината от дребно нарязания лук, нареждат се в един ред нарязаните на кръгчета картофи, слага се месото и пак в един ред се нареждат останалите картофи и лук. Прибавя се прясното масло, посолява се, наръсва се с дребно нарязаните тарус и калофер и се налива водата. Ка­пакът на тенджерата се замазва с тесто и ястието се задушава във фурната около 1½ часа.