вторник, 1 май 2012 г.

Шишкебап

Агнешко или телешко 1 кг
свинска мас 100 г
сол 15 г
доматено пюре 30 г
червени домати 250 г
пи­перки 50 г
кромид лук 200 г
патладжани 200 г
чер пипер 0.5 г
червен пипер 10 г
магданоз 25 г
лимон 50 г
пресен лук 50 г

Нарязаното на късчета месо се посолява. Накисва се за 72 часа в доматен сок. Изважда се и се нанизва на дървени или телени шишове, като между всеки две парчета месо се намушват филийки от лука, пат­ладжана и лютивите пиперки. Шишчетата се поръс­ват леко с черния и червения пипер, запържват се в тиган и се потапят в доматения сок, в който са кис­нали. Оставят се да се задушат малко. След това се нареждат в чиния и се поливат със сока, в който са се задушавали. Гарнират се с филийки лимон и стръкчета пресен лук.