сряда, 2 май 2012 г.

Грис халва

Грис 200 г
захар 225 г
прясно масло 100 г
пудра захар 25 г
канела 0.5 г
бадемови ядки 50 г
прясно мляко 600 г

Грисът и обелените бадеми се запържват в прясно масло, докато порозовеят, като се бъркат непрекъс­нато с дървена лъжица. Млякото, в което е прибаве­на захарта, се кипва и се налива в изпържения го­рещ грис, който за минута се отделя от огъня. Тенджерата се покрива с чиста кърпа и след това с ка­пака. Разтърсва се няколко пъти, но не се отваря. Поставя се на края на печката. След няколко мину­ти капакът се отваря, халвата се разбърква с дърве­на лъжица и се насипва в разлата чиния. Отгоре се наръсва с пудра захар и пресятата канела. Халва­та е добре приготвена, когато е сипкава. Поднася се топла.