сряда, 2 май 2012 г.

Печен шаран

Шаран 880 г
орехови ядки 200 г
лук 375 г
расти­телно масло 125 г
лимон 100 г
стафиди 50 г
бял сух хляб 75 г
сол 20 г
чер пипер 0.5 г
дафинов лист 0.05 г

Колкото по-едър е шаранът, толкова по-вкусен става. Рибата се почиства от люспите, перките и неизползваемите вътрешности и се измива. Посолява се и се оставя да постой 1—2 часа. Лукът се нарязва на тънки филийки и се запържва до порозовяване. Прибавят се и кубчета от кора бял хляб, които също се запържват, и съдът се отстранява от огъня. Сла­гат се измитите и накиснати бели стафиди, орехови­те ядки, нарязани на ситно с нож, черният пипер, дафиновият лист и филийки от лимона. Шаранът се напълва е тази смес и се зашива. Поставя се в гювеч върху 3—4 пръчици и се пече залят с малко вода и растителното масло, докато остане на мазнина.