сряда, 2 май 2012 г.

Агне печено

Агне 1 бр. (4.5) кг
дреболии 1400 г
прясно масло 600 г
пресен лук 800 г
ориз 350 г
магданоз 200 г
джоджен 200 г
червен пипер 30 г
сол 80 г

Най-подходящо е тлъсто младо агне. Плънката се приготвя по следния начин: изваждат се белият и черен дроб, далачето, стомахът и червата, измиват се много добре и се сваряват с малко вода. Оставят се да изстинат и се нарязват на дребно с остър нож. От­делно в дълбок тиган се сгорещява прясното масло. Към него се прибавят дребно нарязаният пресен лук, оризът, дреболиите и дребно нарязаните магданоз, джоджен и солта. Сипва се малко от бульона и се оставя да поври до набъбване на ориза. Агнето се пълни с приготвената смес и се зашива с памучен конец. След това се поставя в тава, намазва се добре с прясно масло и се поръсва с червения пипер. За да се изпече по-добре, агнето не се поставя направо върху дъното на тавата, а върху напречно поста­вени пръчки.