четвъртък, 3 май 2012 г.

Ябълчник – втори вид

Ябълки 1500 г
захар 300 г
грис 250 г
брашно 250 г
масло 150 г
бакпулвер 1 пакетче
канела 1 па­кетче

Ябълките се обелват, настъргват се на ренде, наръсват се с малко захар и се оставят да постоят 2—3 минути. Отделно се смесват грисът, брашното, малко от канелата, бакпулверът и захарта и се раз­бъркват добре. Дъното на тавата се намазва с половината масло, насипва се половината от брашнено-грисовата смес, върху нея се насипва половината от настърганите ябълки, наръсва се пак брашнено-грисовата смес и върху нея — останалите ябълки. Най-отгоре се поставя остатъкът от брашнено-грисовата смес. Слагат се малки парченца масло по ця­лата повърхност. Като се изпече и поизстине, наръсва се с пудра захар, смесена с канела.