сряда, 2 май 2012 г.

Рибник

Сом 940 г (моруна 1050 г или кефал 900 г)
расти­телно масло 125 г
брашно 250 г
вода 100 г
мая 10 г
сол 10 г
яйце 1 бр

Приготвя се от тлъсти риби — сом, моруна или ке­фал. Рибата се почиства добре, измива се и се посолява леко. Взема се готово втасало хлебно тесто във форма на две продълговати хлебчета, малко по-го­леми от самата риба. Едното хлебче се поставя в го­ляма тава, добре намазана с растително масло. Точ­но над него се слага рибата и се покрива с другото хлебче. Краищата на двете хлебчета се съединяват внимателно, за да се покрие напълно рибата. Така приготвената риба се поставя във фурната, като предварително тестото отгоре се намазва с растител­но масло или разбито яйце. Във фурната тестото се опича добре, рибата се задушава и става много мека и сочна. Вместо във фурна рибникът може да се из­пече в селска надница (където това е възможно). Връшникът се покрива с топлата пепел. Така риба­та се пече по-бавно, но се задушава по-добре и ста­ва по-вкусна. Поднася се със съда, в който е печена.