четвъртък, 3 май 2012 г.

Баклава

Брашно 200 г
сол 2 г
масло 125 г
захар 50 г
орехи 75 г
за сиропа:
захар 325 г
вода 225 г
канела на пръчки 0.5 г
лимонов сок 10 г

Приготвя се банично тесто. Източват се тънки листа. Нареждат се един върху друг, като помежду им се ръси по малко от маслото и на две места със смес от счуканите орехи и захарта. Преди да се сложи във фурната, нарязва се на ромбове и се залива отгоре с останалото масло, което трябва да е сгорещено.

Пече се в умерена фурна. Изстиналата баклава се за­лива в самата тава с гъст горещ сироп, в който е вря­ла капелата. Преди поливането към сиропа се при­бавя лимоновият сок или разтворена във вода вине­на киселина.