сряда, 2 май 2012 г.

Пиле печено по селски

Пиле 750 г
червени домати 300 г
люти пиперки 100 г
чесън 50 г
прясно масло 100 г
пресен лук 150 г
сол 15 г
чер пипер 0.5 г
джоджен 15 г
ко­пър 15 г

Добре почистените и измити дреболии се нарязват на парчета, поставят се в тенджера, заливат се с вода, посоляват се и се сваряват.

Отделно в част от мазнината се запържват наря­заните на парчета червени домати, пресният лук и скилидките чесън. Наръсват се със солта и черния пипер, прибавят се сварените дреболии и малко от тяхната отвара и се оставят да поврят на тих огън. Прибавят се опечените и обелени и нарязани на пар­ченца пиперки и джодженът и се задушават някол­ко минути, докато останат на мазнина.

Пилето се нарязва на половинки, посолява се, на­мазва се с останалото масло от двете страни и се пече на телена скара върху жарава. Сервира се в чи­ния, в която предварително са поставени сварените дреболии и се наръсва с дребно нарязан копър.