сряда, 2 май 2012 г.

Печена прясна риба

Скумрия 1 кг
растително масло 75 г
чер пипер 0.5 г
лимон 75 г
магданоз 25 г
сол 12 г

Скарата (телена) се поставя върху жарта, за да обгори добре. След това се изтърква с дебела чиста хартия (не вестник). По този начин мазнината и останалите от предишното печене частички се изчистват. Върху жаравата се посипва ситна пепел, за да не пламва мазнината, която капе от рибата при печенето. Посолената риба се поставя върху очисте­ната и сгорещена скара. След запичането от едната страна се обръща от другата и бързо след това се изважда върху чиния. Опечената риба се притиска с нож откъм гърба, за да се разполови и се отдели костта. Поръсва се с черния пипер, полива се с ра­стителното масло и лимоновия сок. Украсява се с дребно нарязания магданоз.