понеделник, 30 април 2012 г.

Агнешки стомахчета и шерденчета пълнени

Шерденчета 300 г
агнешки стомахчета 300 г
моми­ци, бял и чер дроб 750 г
прясно масло 125 г
пресен лук 225 г
ориз 50 г
сол 20 г
джоджен 25 г
чер пипер 0.5 г
брашно 20 г

Най-подходящи са съвършено пресните млади агнешки стомахчета и шерденчета. Добре избелени­те и изчистени стомахчета и шерденчета (обикнове­но така се купуват) се измиват със студена вода. Дребно нарязаният пресен лук се запържва в маслото до порозовяване. Прибавят се оризът и попарените и нарязани на дребно агнешки дреболии и леко се запържват. С така приготвената смес се напълват агнешките стомахчета и шерденчета, като гладката им част трябва да бъде отвън, а грапавата — от­вътре. Не бива да се пълнят много, тъй като при варенето те ще се свият, а оризът от плънката ще на­бъбне. Шерденчетата се зашиват с попарен конец и се бодват с игла на няколко места. Нареждат се в разлата тенджера, поливат се с малко топла вода и се поставят на тих огън да къкрят до омекване. От време на време се обръщат внимателно, за да не за­лепнат и се доливат по малко с топла вода. На­края се прибавя препеченото брашно, разбъркано в студена вода. При снемането от огъня се посипват с дребно нарязания джоджен. Преди сервирането конците се изтеглят. Поднасят се със съда, в който са приготвени.