понеделник, 30 април 2012 г.

Кюфтета с доматен сос

Телешко месо 800 г
сол 15 г
сух бял хляб 135 г
прясно мляко 150 г
яйце 1 бр.
чер пипер 0.5 г
майоран 15 г
за соса:
масло 20 г
брашно 20 г
до­матено пюре 40 г
червен пипер 5 г
сол 15 г
чесън 30 г
чер пипер 0.05 г
дафинов лист 0.05 г
бахар 0.05 г

Приготвят се обикновени кюфтета. Прясното мас­ло се стопява в тигана и се прибавя брашното. За­пържва се добре. Добавя се доматеното пюре, нали­ва се по малко топла вода. Прибавят се солта, чер­веният пипер, чесънът, черният пипер на зърна, ба­харът и дафиновият лист. Сосът се оставя да ври на тих огън, без да се сгъсти много. Полуизпържените кюфтета се пускат в соса. прибавя се малко оцет и ако е необходимо, малко топла вода. Тенджерата се захлупва и се оставя на тих огън да ври. Така кюфтетата стават много сочни, а сосът остава почти на мазнина. Поднасят се горещи в затоплена чиния.