събота, 28 април 2012 г.

Яхния от зелен фасул

Зелен фасул 800 г
лук 175 г
растително масло 150 г
сол 15 г
домати 150 г (доматено пюре 20 г)
чесън 25 г
брашно 15 г
червени пиперки 100 г

Най-подходящи за яхния са сортовете райкин боб и рогач, които нямат силно развито лико.

Зеленият фасул се очиства от връхчетата, измива се и се нарязва напречно на по 2—3 парчета. При­бавя се в леко запържения дребно нарязан лук, посолява се и тенджерата се захлупва, без да се поста­вя вода. Оставя се да къкре на слаб огън, като от време на време се разбърква с дървена лъжица. При­бавят се ситно нарязания чесън, дребно нарязаните червени пиперки и малко топла вода. Когато фасу­лът омекне напълно, прибавя се препеченото браш­но, разбъркано в студена вода, и доматите (домате­ното пюре). Ври още десетина минути. Яхнията от зелен фасул се поднася студена.