Зелен фасул 800 г
лук 175 г
растително масло 150 г
сол 15 г
домати 150 г (доматено пюре 20 г)
чесън 25 г
брашно 15 г
червени пиперки 100 г
Най-подходящи за яхния са сортовете райкин боб и рогач, които нямат силно развито лико.
Зеленият фасул се очиства от връхчетата, измива се и се нарязва напречно на по 2—3 парчета. Прибавя се в леко запържения дребно нарязан лук, посолява се и тенджерата се захлупва, без да се поставя вода. Оставя се да къкре на слаб огън, като от време на време се разбърква с дървена лъжица. Прибавят се ситно нарязания чесън, дребно нарязаните червени пиперки и малко топла вода. Когато фасулът омекне напълно, прибавя се препеченото брашно, разбъркано в студена вода, и доматите (доматеното пюре). Ври още десетина минути. Яхнията от зелен фасул се поднася студена.