събота, 28 април 2012 г.

Яхния от прясна бамя

Бамя 750 г
растително масло 125 г
зрели домати 150 г
лук 200 г
брашно 20 г
сол 15 г
чер пипер 0.5 г

Подбира се крехка, млада бамя. Обелват се внимателно конусообразно само дръжциците, като се внимава да не се навлезе по-дълбоко в плода, защото при готвенето бамята ще се разкашка. Отделно ле­ко се запържва лукът, нарязан на дребно. Към него се прибавят доматите, предварително обелени и на­рязани на дребно. След като доматите се запържат добре, поставя се бамята (ако доматите не са запържени, бамята не може да се свари). Добавя се малко топла вода, посолява се и се подправя е черния пи­пер. Към добре уврялата, омекнала, но не разкъсана бамя се прибавя препеченото брашно. Готовата ях­ния трябва да остане почти на масло.