понеделник, 30 април 2012 г.

Безмесна мусака

Патладжани 750 г
лук 500 г
домати 500 г
расти­телно масло 150 г
сол 25 г
брашно 20 г
магданоз 25 г
сухар 40 г

Лукът се нарязва на филийки и се запържва, до­като порозовее. Отделно се нарязват на колелца пат­ладжаните, посоляват се, оставят се да постоят и ле­ко се изтискват, за да изтече горчивият им сок. По­тапят се в брашно и се запържват леко в останалото растително масло. Отделно се нарязват на дребно магданозът и обелените домати. В пръстен гювеч се нареждат пласт патладжани, пласт изпържен лук, дребно нарязани домати и магданоз, пак патладжа­ни, пак лук и най-отгоре се поставят останалите патладжани. Налива се още малко растително масло, на­ръсва се пресетият сухар и се пече във фурната (до­матите се изпичат, а лукът и патладжаните стават сочни и вкусни.