неделя, 29 април 2012 г.

Стар фасул по казанлъшки

Стар фасул 500 г
лук 150 г
растително масло 125 г
червен пипер 5 г
сол 15 г
чубрица 15 г
маг­даноз 25 г

Добре изчистеният, измит и предварително наки­снат стар фасул се слага в тенджера и се залива с чиста студена вода. Прибавят се червеният пипер, част от растителното масло и дребно нарязаният лук. Първоначално ястието се поставя на силен огън да кипне, а след това се вари на тих огън до пълно омеквате на фасула. Посолява се. В отделен съд се сгорещява останалото растително масло. В него се поставя част от омекналия фасул, смачква се във вид на пюре, бърка се да се позапържи и се разрежда с част от отварата, в която е врял фасулът. След това всичко се връща обратно в тенджерата. Ястие­то се оставя да поври няколко минути на тих огън и накрая се наръсва с дребно нарязания магданоз и чубрицата. Поднася се студено.