неделя, 29 април 2012 г.

Яхния от телешко и бамя

Месо 850 г
прясна млада бамя 750 г
топено масло 125 г
лук 125 г
доматено пюре 15 г
брашно 15 г
сол 15 г

Дръжките на бамята се подрязват внимателно, но не много дълбоко, за да не се изронят семенцата при сваряването. Месото се пържи в сгорещеното прясно масло заедно с дребно нарязания лук, докато той получи розов цвят. След това бамята се нарежда внимателно върху месото, залива се с топла вода и се посолява. Ястието се готви в разлата тенджера и за да не се разкъса бамята, не се разбърква с лъжица, а само се тръска. Когато месото се свари и бамята омекне, прибавя се доматеното пюре, а след него препеченото брашно, размито във вода. Оставя се да кипне и се отстранява от огъня.