събота, 28 април 2012 г.

Риба плакия с орехи

Риба кефал или шаран 1250 г
растително масло (зехтин) 125 г
домати 500 г
кромид лук 100 г
оре­хи 100 г
лимон 50 г
брашно 10 г
естрагон 15 г
магданоз 15 г
чеснов лук 15 г
сол 15 г

Обеленият и нарязан много на дребно лук се запържва леко в растителното масло (зехтин). Приба­вя се брашното. Като се запържи леко, залива се със сока от доматите, посолява се и се оставя да ври на слаб огън около 1/2 час.

Рибата се нарежда в тавичка, залива се с приготвения сос, поставят се счуканите орехови ядки, наръсва се дребно нарязаният магданоз, прибавя се и дребно нарязаният чеснов лук и се пече във фурна­та около един час. Поднася се гореща.