неделя, 29 април 2012 г.

Стар фасул и овча пастърма по рибарски

Овча пастърма 600 г
фасул 300 г
червени домати 250 г
лук 100 г
прясно масло 100 г
чубрица 10 г
червен пипер 5 г
сол 15 г

Изчистеният и добре измит фасул се поставя в пръстено гърне и се залива със студена вода. Гърне­то се заравя в пепелта и жаравата, като се оставя да ври около един час. След това отварата се отцежда и се налива малко топла вода, за да се свари на­пълно фасулът. Пастърмата се нарязва в отделна тенджера на парчета. Към нея се прибавят нарязаният лук, чу­брицата, налива се отварата на фасула и се оставя на тих огън да се свари добре. След това уврелият фасул и пастърмата се смесват, прибавят се смачканите червени домати и маслото, наръсват се солта и червеният пипер и се оставя отново на тих огън да поври още около двадесетина минути. Това ястие се поднася топло.