понеделник, 30 април 2012 г.

Сарми с кисело зеле

Свинско месо 750 г
чер пипер 0.5 г
ориз 50 г
ки­село зеле 700 г
зелева чорба 150 г
червен пипер 5 г

Подбира се младо тлъсто свинско месо. Ако не е достатъчно тлъсто, добавя се и малко сланина (125 г). Всичко се скълцва на дребно. Прибавят се ори­зът, малко топла вода и счуканият пресят чер пи­пер. Не се посолява. Слага се на огъня за съвсем късо време, като се бърка с дървена лъжица. Във всеки зелев лист се поставя по една чаена лъжица от плънката. Приготвените малки сармички се нареждат в разлата тенджера, поливат се с малко топла вода и се оставят да врят на тих огън, като при нужда се доливат, а накрая се прибавя зелевата чорба. При поднасяне се поръсват със сладък червен пипер.