понеделник, 30 април 2012 г.

Старозагорски тюрлю-гювеч

Овнешко тлъсто месо 625 г
прясно масло 100 г
ба­мя 150 г
пиперки 200 г
картофи 350 г
тиквички 300 г
патладжани 200 г
магданоз 25 г
яйца 2 бр.
зелено грозде (ягорида) 25 г
чер пипер 0.5 г
сол 15 г
лук 100 г

Месото (най-добре от чукан овен) се нарязва на приблизително еднакви парчета. Поръсва се със сол­та и пресетия счукан чер пипер, прибавят се малко вода, ситно нарязаният лук и се оставя да ври, до­като водата се изпари. Слага се прясното масло и се задушава до омекване на месото, след което се на­режда в гювеча. Върху него се поставят приготвени­те зеленчуци: картофите, обелени и нарязани на колелца, тиквичките, обелени и нарязани на тънки филийки, патладжаните, зелените и червените пипер­ки, нарязани на ивици, бамята, дребно нарязаният магданоз и ягоридата. Така подреденият гювеч се пече, докато зеленчукът омекне. В последните 5—10 минути се залива е разбитите яйца и се запича. Под­нася се със съда, в който се е пекъл.