понеделник, 30 април 2012 г.

Лозови сарми (летни)

Лозови листа 200 г
ориз 200 г
пресен лук 500 г
магданоз 15 г
джоджен 10 г
захар 5 г или бели стафиди (бел семе) 20 г
сол 15 г
чер пипер 0.5 г
растително или топено масло 150 г

Листата се измиват и се попарват. Нарязаният на дребно лук заедно с перата и магданоза се разбърк­ват с измития ориз, солта, черния пипер, захарта или стафидите и растителното масло. С тази сурова смес се оформят сармички, без да се натъпкват много, за да има място за набъбване на ориза. Подре­дените сармички се притискат с чиния, поливат се е малко гореща вода и се посоляват. Задушават се ма тих огън до омекване, като се долива по малко вода. Сармите трябва да останат на мазнина. Поднасят се топли, ако са с масло, и студени, ако са с растително масло. По желание се поднасят и с кисе­ло мляко.