понеделник, 30 април 2012 г.

Агнешко дроб-сарма

Агнешки момици
бял и черен дроб и чревца 850 г
прясно масло 125 г
пресен лук 225 г
ориз 75 г
сол 15 г
джоджен 25 г
агнешко було 175 г
яйца 2 бр.
кисело мляко 200 г
чер пипер 0.5 г

Агнешките дреболии се измиват изобилно във вода, а след това се поставят във вряща вода да се попа­рят и побелеят. Изваждат се от водата и след като изстинат, накълцват се на дребно. Внимателно се изчистват от жилчиците и кръвоносните съдове. Пресният лук се запържва съвсем леко в част от маслото, прибавя се оризът, а след това нарязаните на дребно вътрешности. Слагат се солта, черният пи­пер и нарязаният пресен джоджен. Плънката се на­сипва в предварително накиснатото було и й се придава кръгла форма, като се покрива отвсякъде с булото. Отгоре се полива с разбитите яйца, остана­лото прясно масло, малко вода от попарването на дроба и се слага да се пече във фурната. Внимава се да не се препече, защото ще стане много суха.

Дроб-сармата се сервира топла, в самия съд в който е печена. Поднася се с кисело мляко.